Praktische informatie

Inschrijven
U kunt uw kinderen tot en met zondag 9 december 2018 inschrijven via het inschrijfformulier op de website.

Leeftijd
Kinderen moeten op 1 januari 2019 minimaal 6 jaar oud zijn om deel te mogen nemen aan het jeugdschaatsen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling en de kracht van (te) jonge kinderen. Het jeugdschaatsen is bedoeld voor de kinderen van de basisschool; kinderen tot en met groep acht mogen worden ingeschreven.

Les en lestijden
De jeugdschaatslessen bestaan uit 11 lessen op de zaterdagmorgen van 09.55 uur tot 10.55 uur. De eerste les is (voorlopig) gepland op zaterdag 22 december. In de agenda op deze website ziet u precies wanneer er les is.

Kosten
De kosten voor het jeugdschaatsen bedragen € 65. Dit is voor tien lessen, inclusief diploma-schaatsen, de West-Frieslandtocht en een officieel diploma van de KNSB. Tevens zijn de kinderen tijdens de lessen verzekerd via de KNSB.

Lid van ijsclub
Om te kunnen deelnemen aan het jeugdschaatsen, dienen kinderen (of de ouders via een gezinspas) lid te worden van de ijsclub van Twisk, Opperdoes of Medemblik. Dit kan door, voor of na het inschrijven, met de desbetreffende ijsclub contact op te nemen (klik op de plaatsnaam voor de link naar de website).

Helm
Alle kinderen krijgen een helm in bruikleen. Deze is gratis, mits deze aan het einde van het seizoen weer ingeleverd wordt. Bij schade door ondeugdelijk gebruik of wanneer de helm niet wordt ingeleverd, zijn de kosten € 25.

Kunstijsbaan de Westfries
Bij gebrek aan vorst en natuurijs vinden de lessen meestal plaats op Kunstijsbaan de Westfries in Hoorn. Het adres is: Westfriese Parkweg 5, 1625 MA Hoorn. U kunt parkeren op de parkeerplaats bij de IJsbaan; de kosten hiervoor zijn € 1,60 per keer.

Let op: Er staan vaak lange rijen voor de parkeerautomaten i.v.m. het kentekenparkeren. Het kan prettig zijn een ParkeerApp op uw telefoon te installeren om de wachtrij te omzeilen.

Natuurijsbaan Radboud
We blijven hopen op een strenge winter met natuurijs! Het is immers geweldig om op de natuurijsbaan van IJsclub Radboud te kunnen schaatsen. U wordt hier natuurlijk door ons over geïnformeerd. Het adres is: Opperdoezerpad 2, 1671 NB Medemblik. U punt parkeren op het parkeerterrein bij de ijsbaan.

Schaatskeuze
De schaatskeuze is ontzettend belangrijk om de jeugdschaatslessen op een goede manier te kunnen volgen. Niet alle schaatsen zijn geschikt voor les; wij adviseren daarom om combinoren of, voor de hele jonge kinderen, easygliders aan te schaffen. Let er op dat de maat goed is! Te grote schaatsen geven niet voldoende steun. Als de schaatsen te klein zijn, krijgen de kinderen koude en zere voeten.

Combinoor: Het merendeel van de kinderen draagt combinoren. De combinoor heeft een sterke, stevige hoge kunststof schoen voor extra steun. Het ijzer is net zo laag als bij een lage noor. De schoen wordt vaak vast gezet door middel van veters en clipjes. Deze schaats is super stabiel en bovendien lekker warm om de voeten.

Easyglider: Een deel van de kinderen van 5 à 6 jaar rijdt op easygliders (ook wel zandstra’tjes genoemd). De kinderen kunnen hierbij het beste laarzen aantrekken, deze geven de meeste steun. Bij kinderen die lage schoenen aan hebben snijdt het hoogste bandje in de voet, dat is pijnlijk. Bergschoenen zijn wel lekker warm maar zijn te stug en schaatsen niet fijn.

Let op: IJshockeyschaatsen zijn voor jeugdschaatsen niet toegestaan. Dat komt omdat ijshockeyschaatsen een rond ijzer hebben, bij bovenstaande schaatsen staat het gehele ijzer recht op het ijs. Door de ronde vorm van ijshockeyschaatsen kunnen kinderen de oefeningen niet uitvoeren.

Kleding
Het is verplicht om op de ijsbaan handschoenen en een helm te dragen en ook een sjaal is verstandig. De kleding is belangrijk: de temperatuur op de ijsbaan wisselt per week en de kinderen zijn vaak druk bezig dus hebben het snel warm, maar koelen ook weer snel af als ze stil staan. Wij adviseren de kinderen verschillende laagjes aan te trekken, dan kunnen ze gemakkelijk iets aan- of uittrekken.

Rijschema
Jeugdschaatsen T.O.M. maakt een rijschema zodat ouders de kinderen in groepjes naar de ijsbaan kunnen rijden. Zo hoeft niet iedereen wekelijks naar Hoorn op en neer te rijden. Mocht u niet aan het rijschema willen deelnemen, laat het ons dan even weten via het opmerkingenveld in het inschrijfformulier.

Ouders langs de baan
Het is natuurlijk ontzettend leuk om uw kind te zien schaatsen. Tegelijkertijd kunt u zich wellicht voorstellen dat dit ook afleidend is. U bent daarom van harte uitgenodigd om de eerste 10 minuten en de laatste 10 minuten van de les te komen kijken. Natuurlijk bent u ook uitgenodigd om bij het diplomaschaatsen uw kind aan te moedigen.

Rijschema

Zodra het rijschema bekend is, is deze hier te vinden.

Agenda

okt 2018

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Groeps indeling

De groepsindeling volgt zodra deze bekend is.

Jeugdschaatsen T.O.M. | design: Stefan van Breukelen